Hakan Redzep

Spiller:

Hakan Redzep

Klub:

Anagennisi Derynias, Cypern.

Position:

Midtbane

Resultater:
  • U-landshold, 16 kampe

5 kg vægttab førte til superligadebut

Jeg håber, at min historie kan være med til at inspirere andre spillere, så de kan få det optimale ud af deres fodboldtalent. Husk at det er dine handlinger, der viser din styrke.

Jeg har virkelig lært meget om kostens påvirkning af præstationen og samtidig lært mig selv og mine fysiske behov meget bedre at kende. I mine ungdomsår forstod jeg ikke, hvilken påvirkning kosten havde på min præstation, men havde jeg vidst, hvor vigtig kosten er, så havde jeg helt sikkert fået endnu mere ud af mit fodboldtalent dengang.

Det tog lang tid for mig at forstå, hvor stor betydning det, du spiser, har for præstationsevnen. I dag er det helt naturligt for mig at vælge den mad, som får mig til at præstere bedst. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg via små steps kunne mærke forbedringer, som til sidst førte til min superligadebut.

Fra god ungdomsspiller til dårlig superligaspiller

Første gang jeg begyndte at fokusere på min kost, var da jeg blev 1. års seniorspiller i FC Nordsjælland. I ungdomsårene i FC Nordsjælland og FCK/KB havde jeg måske kun haft én konkurrent på min position. Den manglende konkurrence på min position var muligvis medvirkende til, at jeg glemte at optimere min præstation via kosten tidligt i min fodboldkarriere.

“jeg kunne ikke forstå, hvorfor jeg skulle ændre noget, da jeg som ungdomsspiller havde spillet hver gang”

Da jeg kom op i superligatruppen blev jeg anbefalet at fokusere mere på min kost, da min fedtprocent var for høj. Jeg fik af vide, at en lavere fedtprocent ville gøre mig hurtigere på distance og i mine vendinger. Jeg havde haft en forhøjet fedtprocent helt tilbage fra U15 tiden og til at starte med kunne jeg ikke forstå, hvorfor jeg skulle ændre noget, da jeg som ungdomsspiller havde spillet hver gang.

Skiftet fra ungdomsspiller til senior viste sig at være meget mere fysisk krævende, end jeg havde forventet. Jeg kunne hurtigt mærke, at niveauet og de fysiske krav var meget højere. Jeg var ikke længere den bedste, men én blandt 3-4 på min position.

 

Træn og spis som en professionel – inden det er for sent

Det var et wake-up call, at jeg ikke længere var den bedste og ikke kunne følge med i det højere tempo. Da jeg røg på bænken på superligaholdet, blev jeg nødt til at forbedre mig. Jeg måtte ned i fedtprocent, så jeg kunne levere varen. På det tidspunkt vejede jeg 77 kg, men i forhold til min højde og vægt, så burde jeg tabe mig 5 kg.

Jeg fik professionel hjælp med en personlig kostplan gennem Food Improve. Kostplanen viste nemt hvad, hvor meget og hvornår, jeg burde spise, og stille og roligt gik vægten ned. Efter ca. 1,5 måned var jeg nede på 72 kg, og derefter blev alt nemmere. Jeg kunne mærke, at jeg blev hurtigere og bevægede mig lettere rundt på banen.

“Jeg blev hurtigere i min acceleration og mærkede ekstra power og overskud”

Da jeg havde tabt mig, fik jeg udarbejdet en ny kostplan, som viste, hvad jeg burde spise for at præstere optimalt, uden at jeg tog på i vægt igen. Det blev meget nemmere at præstere godt igennem hele træningsugen. Jeg blev hurtigere i min acceleration og mærkede ekstra power og overskud. Det var som om, jeg havde løbet rundt med en 5 kg vægtskive i alle de år. Jeg følte mig friere og hurtigere i mit spil.

Design din egen kostplan

 

Fra bænkevarmer til superligadebut

Min optimering af min præstationsevne kulminerede med superligadebut i en alder af 19 år. Jeg husker tydeligt, hvordan min daværende træner, Flemming Pedersen, under en superliga kamp mod Aab i 2013 kaldte mig hen fra bænken. Nu var det tid til min superligadebut! For mig var det belønningen for det arbejde, jeg havde gjort for at komme ned i vægt.

 

Fra Danmark til udlandet

Jeg har altid drømt om at prøve mig selv af i udlandet. I jagten på at udvikle mig yderligere som fodboldspiller, valgte jeg i sommeren 2018 at tage til Cypern. Jeg havde gode muligheder i Skandinavien, men jeg vil gerne teste mig selv af i en anden kultur og under andre omstændigheder end de nordiske. Mit mål har hele tiden været at spille på det højest mulige niveau.

“…find et godt supermarked hurtigst muligt, så du nemmere kan styre, hvad du får at spise”

Skal jeg give et godt råd til andre spillere, som skal skifte til udlandet eller en ny klub i Danmark, så må det være at finde et godt supermarked hurtigst muligt, så du nemmere kan styre, hvad du får at spise. Det kan være ret svært at spise optimalt, hvis du spiser alle dine måltider på restaurant.

 

Får du det optimale ud af dit fodboldtalent? – dine handlinger viser din styrke

Mit arbejde med at optimere min præstation har ikke kun resulteret i lavere fedtprocent. Jeg er blevet bedre til at fokusere, fået større mental styrke og tro på egne evner. Jeg er blevet mere grundig i mine forberedelser til træning og kamp. Generelt har optimering af min kost hjulpet mig til et mere professionelt mindset. Optimal restitution giver mig fysisk og mentalt overskud til at optimere andre aspekter i livet.

det er dine handlinger, der viser din styrke

Design din egen kostplan

Klar til dit eget projekt?

Udnyt dit potentiale og nå nemmere dine mål